Thursday, July 22, 2010

Eiger Mittellegigrat - Integrale

Gisteren stond ik rond 9 uur ´s ochtends op de top van de Eiger. Niet via de Heckmaier Nordwand route, dat is definitief een brug te ver (rots tot V+ met op veel plaatsen een dun laagje ijs erover heen, erg los, moeilijk af te zekeren en een vrij grote kans op serieuze rock fall). haalbaar is wel de Mittellegi graat (D). een oude klassieke graatbeklimming die in de jaren 20 van de afgelopen eeuw voor het eerst is uitgevoerd. Rots tot V, maar de moeilijke passages zijn onscherp gemaakt door een groot aantal vaste touwen. jammer is dat die vaste touwen ook in vrij makkelijke passages te vinden zijn wat toch erg invloed heeft op het karakter van de hele beklimming, wat minder authentiek zou ik zeggen. maar toch een grote klassieke onderneming in de Berner Alpen met aan de ene kant het groene weiland van Alpiglen en aan de andere kant het eeuwige ijs van de Eismeere (gletsjers).
De beklimming start van de Mittellegihütte. maar dan klim je in feite maar de helft van de echte Mittellegigraat. Om die reden hebben we besloten om echt vanuit Alpiglen te gaan klimmen. Vanuit daar loop en klim je naar de Osteghütte aan de voet van de graat. die hut staat er sinds 1998 en biedt een perfect en vooral rustig vertrekpunt voor de beklimming. om de hut te bereiken moet je via een Klettersteig door een stijl couloir.
De volgende ochtend zijn we dan naar de sattel, Nord Hörnli en via de Hick naar de Mittellegihütte gegaan. Prachtige tour tot V+, waarbij een groot deel van de route eerder als klauteren in IIe en IIIe graads terrein te beschouwen is. en vergeet natuurlijk niet de losse puin die zo kenmerkend is voor de Eiger.

een gedetailleerde beschrijving van onze route is ook te vinden op http://www.bergtour.ch/gipfelbuch/detail/id/43832














Foto 1 Overzicht van de Eiger rechts (met de gigantische noordwand in de schaduw) en de lange Mittellegigraat van rechts naar links naar beneden trekkend. De Mittellegi-hut ligt ondergeveer halverwege op de graat (op het horizontale stuk) en de Ostegghut helemaal links op het laagste deel van de graat.





















Foto 2 blik vanaf vlak boven de Ostegghut naar de sattel. Typisch het puin waarvoor de Eiger beroemd en berucht is.




















Foto 3 Maar zo gauw het stijler wordt is de rots ook vaster, klauter en klimpassages wisselen af met stijl basisterrein.












Foto 4 de ochtend zon op de Mittellegigraat. Wij waren hier zeer snel onderweg, Mittellegi hut tot summit van de Eiger in 3,5 uur en dat ondanks het vele "verkeer" in de route.













Foto 5 "summit" met op de achtergrond de Jungfrau

No comments:

Post a Comment